Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
[...] K, gdyż obie biorą udział w regulacji metabolizmu kostnego w organizmie. Warto rozważyć ich stosowanie, szczególnie gdy w diecie nie pojawiają się zbyt często tłuste ryby, jaja, warzywa krzyżowe, czy szpinak. Kolejnym popularnym połączeniem witamin w obrębie grupy rozpuszczalnych w tłuszczach jest jednoczesne stosowanie witamin A i E. Wspólnie [...]
[...] z kolei charakterystyczna jest dla zwierzęcych produktów, przy czym dominujące są tutaj podroby (szczególnie wątróbka). Pewien procent zapotrzebowania zaspokoić mogą również jaja kurze, czy niektóre przetwory mleczne oraz ryby. O ile forma K1 witaminy K jest szerzej rozpowszechniona w produktach spożywczych, to forma K2 cieszy się dłuższym [...]
[...] zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? Innymi związkami, które mogą zaburza naturalne procesy przyswajania żelaza są kompleksy fitynianów i polifenoli, wapń, białko jaja kurzego, kazeina oraz białka roślin strączkowych. Znajdujące się w produktach pełnoziarnistych fityniany skutecznie blokują proces przyswajania nawet do 90%.
Zbliżają się święta i jak co roku czujesz w środku niepokój. Wujek wędzi kilogramy kiełbas, szynek i schabów, babcia wykupiła wszystkie jaja, jakie się dało, mama nastawiła piekarnik na pieczone mięsa i niezliczoną ilość mazurków, a Ty właśnie się obudziłaś ze świadomością, że przyszła wiosna i trzeba wziąć się w garść. Zaczęłaś intensywniejsze [...]
[...] wołowiny), niektórych rybach (2,6 – 9,3 mcg na podobną porcję), czy małżach (17 mcg). Nieco mniejszy procent zapotrzebowania pokrywają m.in. mleko (1,3 mcg na kubek), jaja (0,5 mcg na sztukę), czy wzbogacane płatki śniadaniowe (około 0,6 mcg na porcję). W przypadkach obecnych już deficytów kobalaminy najlepszym rozwiązaniem może się okazać [...]
[...] oszczędnie gospodarować żywnością, odżywiając się przy tym zdrowo? Nie wszystkie owoce i warzywa mogą być przechowywane w lodówce, a niektóre wręcz nie powinny. Wędliny, jaja czy sery potrzebują odpowiedniej temperatury, więc warto się upewnić, czy taką mają w lodówce i czy dany produkt kładziemy na odpowiedniej półce. Jeśli mrozimy, starajmy [...]
[...] którego zapotrzebowanie większość ludzi bez trudu zaspokaja z pożywienia. Jej źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, nabiał i jaja. Niedobór tej witaminy mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską. Podsumowanie Ponieważ najwyższy poziom witaminy B12 znajduje się w mięsie i produktach [...]
Weganizm kojarzy się przede wszystkim z dietą, która eliminuje produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso, jaja, nabiał, a nawet miód. W rzeczywistości ma on znacznie więcej ograniczeń. Nie bez powodu w sklepach znajdziemy takie produkty jak wegańskie wino, które niby nie jest z mięsa, ale do jego produkcji wykorzystuje się elementy pochodzące [...]
[...] z promieni słonecznych to za mało. A co z dietą? Czy produkty spożywcze mogą być dobrym źródłem witaminy D? Witamina D występuje w niektórych produktach spożywczych, np. jajach czy dzikim łososiu. Nie są to jednak duże ilości i ciężko by było za ich pomocą utrzymać zdrowy poziom tej witaminy. Nadal potrzebujesz ekspozycji na światło słoneczne [...]
Twoje ciało potrzebuje białka do różnych celów. Wykorzystuje aminokwasy z białka do produkcji hormonów, enzymów, białek nośnikowych i przeciwciał, składników układu odpornościowego, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo twoje ciało wykorzystuje aminokwasy z białka do naprawy, w tym do odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening [...]
[...] w utrzymaniu dobrej kondycji kości. Warto też suplementować witaminę D. Najlepszym jej źródłem jest ekspozycja na światło słoneczne, ale można ją uzupełnić także, jedząc jaja, tłuste ryby lub stosować dobrej jakości suplement. Podsumowanie Kiedy tracisz dużo kilogramów, może jednocześnie spadać gęstość Twoich kości. Upewnij się, że masz [...]
[...] nastrój, sytość i apetyt) i wymagają od organizmu relatywnie sporego nakładu energii do strawienia (w porównaniu do tłuszczy, czy węglowodanów). Najlepszymi źródłami białka są gotowane jaja, gotowane mięsa, podroby i ryby, ale również nabiał, czy nasiona warzyw strączkowych, a także odżywki białkowe (zarówno roślinne, jak i odzwierzęce).
[...] warzywo jest przez nich lubiane. Jadłospis może być naprawdę urozmaicony, z tym wyjątkiem, że nie ma w nim żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak mięso, ryby, jaja, mleko i jego przetwory oraz miód. Dieta wegańska składa się wyłącznie z produktów roślinnych, ale istnieją też ciekawe alternatywy dla wielu niewegańskich produktów [...]
[...] białka oraz jego strawność. Najlepszymi źródłami białek, które odpowiadają za regenerację mięśni, są produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięsa, ryby czy jaja i nabiał. Stanowią one bogate źródła aminokwasów rozgałęzionych, czyli BCAA. Weganie dążący do wysokiego poziomu spożycia białka z reguły sięgać muszą po preparaty [...]
[...] Witaminę D możesz uzupełnić, zmieniając nieco swoją dietę. W jakich produktach znajduje się ta witamina? Są to przede wszystkim morskie ryby oraz (w niewielkich ilościach) jaja, mleko, oleje roślinne i podroby. Podsumowanie Witamina D jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który jest niezbędny dla naszego zdrowia. Znajomość powyższych czynników [...]
Zastanówmy się najpierw, dlaczego nie można zjeść śniadania... Czy wynika to z tego, że wstajesz bardzo późno i pędzisz szybko do pracy (lub szkoły) i nie masz przez to czasu, przygotować posiłku? Czy też być może nie masz rano zupełnie apetytu i sama myśl o tym, że musisz coś przełknąć, odrzuca cię… Rozpatrzmy zatem każdy z tych punktów. [...]
[...] na ostre dania może również sygnalizować problemy z przemianą materii. Zjedzenie czegoś ostrego może ją przyspieszyć. Dobrym źródłem cynku są pestki dyni, słonecznika, jaja, rośliny strączkowe oraz czosnek, więc warto dbać o obecność tych produktów w naszej diecie. Inne zachcianki Ochota na mięso może być spowodowana niedoborem żelaza lub [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
[...] zapotrzebowanie organizmu na potas, a przy okazji dostarczy też innych witamin, minerałów i fitochemikaliów. Inne źródła potasu to kasza gryczana, płatki owsiane, nabiał, jaja, rośliny strączkowe, niektóre mięsa, ryby i oczywiście suplementy diety. Podsumowanie Większość z nas nie spożywa tyle potasu, ile potrzebuje. I choć nie są to skrajne [...]